”Syftet med kunskapscentret på Utöya är att minnas, men också att se framåt”

UtoyaBildFem år har gått sedan terroristen Anders Behring Breivik dödade 77 personer på Utöya och i regeringskvarteren i Oslo i Norge. I en P3 dokumentär om den 22 juli 2011 berättar överlevande Lovisa Nordin Petersen, idag 21 år, att hon upplever att många har svårt tala om Utöya och tycker att vi borde prata mer om det som hände.

Inför minnesdagen reste Teskedsorden till Utöya för att ta del av det demokratiarbete som idag pågår på platsen för attentatet, och ta reda på hur vi kan engagera Sverige och svenska ungdomar i dessa förebyggande insatser.

Väl på plats på Utöya presenterade AUF-ledaren Mani Hussaini det nya utbildningscentret, Hegnhuset. Byggnaden har bevarat delar av den gamla cafébyggnaden som var en central plats under det norska arbetarpartiets ungdomsförbunds årliga sommarläger. Hegnhuset kommer att bli ett minnes- och kunskapscentrum och består av flera hundra externa pelare som symboliserar alla de som var på ön den 22 juli 2011 och drabbades av terrordådet. Huset öppnas för allmänheten den 22 juli 2016.

Mani Hussaini berättade om bakgrunden kring byggnaden:
”Hegnhuset kom till efter en diskussion om vad vi skulle göra med den tidigare cafébyggnaden, där tretton av våra kamrater dödades.”

Han sa att tanken från början var att riva huset, men att det fick starka reaktioner från anhöriga. Nu är han glad att de valde att inte riva stället. Syftet med kunskapscentret på Utöya är att minnas men också att se framåt, och att arbeta för demokrati. Att lära sig av historien.

”Vi kallar det Hegnhuset eftersom det är skyddat av något, många gömde sig undan terrorn här, vilket bidrog till att rädda deras liv”, förklarade Mani Hussaini.

69 pelare går upp till taket för att påminna om de personer som mördades där för fem år sedan.

”Lär man sig inte av historien så är den dömd att upprepa sig. Om 50 år när skolelever och ungdomar kommer hit så ska de få lära sig om konsekvenserna av extremism. Byggnaden är en viktig del av vad som kommer att bli det nya Utöya, att undervisa kommande generationer om attacken här. Vi måste lära oss av historien, så att det aldrig upprepar sig”, sa Mani Hussaini.

Alice Greenwald, föreståndaren för 9/11 Memorial Muséet i New York, sa att det varit ett privilegium att få vara med och skapa kunskapscentret på Utöya och 22 juli-centret i Oslo. Hon anser att de har lyckats behålla de ursprungliga värderingarna och idétraditionerna från ungdomarna som var på plats den 22 juli 2011.

Först och främst är kunskapscentret på Utöya ett ställe för ungdomar och för reflektion. De nya delarna av Hegnhuset är ett centrum för demokratilärande, och är öppet för alla.

Läsåret 2016/17 arrangerar Europeiska Wergeland centrumets (EWC) workshops för norska elever i årskurs 9 och 10 med rubriken “Demokrati Learning på Utøya”.  Elever från olika skolor kommer att tillbringa tre dagar på Utöya för att diskutera ämnen som demokratiskt medborgarskap och förebyggande av hatpropaganda och extremism. Lärarna får ett särskilt anpassat program parallellt med eleverna. Kursen kopplas tydligt till målen för läroplanen, precis så som Teskedsorden arbetar med vårt material. Ett viktigt uppdrag för skolan är att utbilda och aktivt skapa ett demokratiskt samhälle.

Utöya har en lång tradition av demokratilärande för ungdomar. Efter terrordådet har Utöya också blivit en viktig symbol för att demokrati måste försvaras varje dag.

Minnet från attentatet lever självklart kvar även i Oslo där 22 juli-centret inrättats. Genom en utställning berättas historien på den plats där attacken började, i ett höghus i regeringskvarteren. Här bär byggnader och rum fortfarande tydliga spår av bombexplosionen. Händelseförloppet den 22 juli framställs genom bilder, texter och filmer. Ett separat rum tillägnas de 77 som omkom.

Teskedsorden lämnar Norge fyllda med engagemang för vårt fortsatta arbete med att främja positiva attityder i samhället och motverka våldsam extremism.

Lovisa Fhager Havdelin, verksamhetschef Teskedsorden

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates