Stipendier

En av Teskedsordens viktigaste uppgifter är att varje år dela ut stipendier till människor eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare samhälle. Syftet är att uppmuntra och belöna dem som i ord och handling bidrar till en respektfull dialog mellan människor och river murar av etnicitet, social ställning, ålder, kön, religion och politik. Stipendierna består av ett diplom och en check på 50 000 kronor.

nominera

NOMINERA TILL TESKEDSORDENS

Det delas årligen ut två stipendier. Stipendiaterna kan vara enskilda personer, teatergrupper, filmprojekt eller föreningar som på ett brett sätt når ut till både unga och äldre. Alla har möjlighet att rekommendera någon eller några, eller själva söka. Här har du möjlighet att påverka vem som ska få stipendierna!

Gör så här! Maila ditt namn, adress och din motivering till info@teskedsorden.se 

Sista dagen för nomineringar till 2017 års stipendiater är den 30 maj. 

Stipendiater 2017

Klass 6 i Lillboskolan i Edsbyn får pris på Teskedsordens 10-årsjubileum på Kulturhuset Stadsteatern den 14 november 2016. 

TIDIGARE STIPENDIATER

2017

Soran-Ismail-NY (1)
Gränslösa_röster_foto_Paul_Hansen (1)

 Foto: Emilia Bergmark-Jimenez                                                                                            Foto: Paul Hansen

SORAN ISMAIL

…för att han i alla sina roller – som komiker, radiopratare, samhällsdebattör, skribent och medmänniska – med tolerans och humor sätter fingret på fördomar och okunskap. Och för att han alltid väljer dialog före konfrontation.

GRÄNSLÖSA RÖSTER

…integrationskören som med musikens kraft skapar möten och relationer mellan människor med vitt skilda bakgrunder och nationaliteter – och därmed uppvisar en spegelbild av det moderna mångfalds-Sverige.

2016

Niklas Orrenius
Foto_Ida_Frid (1)

Foto: Åsa Sjöström                                                                                                               Foto: Ida Frid

niklas orrenius

KLASS 6 PÅ LILLBOSKOLAN I EDSBYN

…har genom sitt arbete som författare och journalist bidragit till att kartlägga och synliggöra intolerans och extremism.

… har samlat in pengar för att hjälpa en skolkamrat och hans familj att ta sig hem efter att de fastnat i det jordbävningsdrabbade Ecuador.

2015

Filip och Fredrik presenterar TREVLIGT FOLK

Filip Hammar, Fredrik Wikingsson, Karin af Klintberg och Anders Helgeson

… ligger bakom filmen Trevligt folk, om det somaliska bandylandslaget i Borlänge, som genom sin medmänsklighet och varma humor spräcker fördomar så att det genljuder från Borlänge till långt utanför landets gränser.

Läs intervjun med pristagarna i senaste Vi!

2014

Foto av Teskedsordens stipendiat 2014 Ebba Åkerman. Foto: malarky.se

EBBA ÅKERMAN

… Invitationsdepartmentet, startat av sfi-läraren Ebba Åkerman, för att det visar oss hur enkelt och lustfyllt det kan vara att föra människor samman: Bjud hem en invandrare som studerar svenska på middag. Språket kommer på köpet, och kanske också en vänskap för livet.

foto: malarky.se

Ett foto av stipendiaten 2014 Jason Timbuktu Diakité. Foto: Thron Ullberg för Tidningen Vi

JASON TIMBUKTU DIAKITÉ

… musikern och artisten Jason Timbuktu Diakité för hans antirasistiska synsätt som genomsyras av övertygelsen om människors lika värde – och för att han aldrig missar ett tillfälle, på eller utanför scenen, att sprida sitt budskap om ett mänskligare Sverige.

foto: Thron Ullberg för Tidningen Vi

Läs intervju med 2014 års stipendiater i Tidningen Vi: Ebba Åkerman och Jason Timbuktu Diakité

2013

Foto av Teskedsordens stipendiat 2013 läraren Maja Lundberg

MAJA LUNDBERG

Läraren och radiojournalisten Maja Lundberg, outtröttlig i omhändertagandet av sina invandrarelever i Kvarnbacka-skolan i Kista och med en alldeles särskild förmåga att se till människors speciella behov.

Foto av Teskedsordens stipendiater 2013 IFK Tumba Fotbollsklubb

IFK TUMBA FOTBOLLSKLUBB

Kamratföreningen IFK Tumba Fotbollsklubb som med sin årliga turnering Tumbakicken – år 2013 var drygt 1 200 spelare på plats –arbetar aktivt mot främlingsfientlighet och mobbning under mottot ”Ge rasismen rött kort”.

Här nedanför finns två korta filmer som presenterar 2013 års stipendiater:

Läs en intervju med 2013 års stipendiater i tidningen Vi!

2012

KOMMISSARIE LARS SERENANDER och

LÄRARNA FILIPPA ENGELLAU OCH BJÖRN ANDERSSON

Kommissarie Lars Serenander för att han förändrat Stockholmspolisens sätt att arbeta i lokalsamhället, för att han är inlyssnande och uthållig, respektfull mot den lilla människan och skicklig på konfliktlösning både när det gäller ungdomar och vuxna.

Lärarna Filippa Engellau och Björn Andersson för det arbete med skolelever som resulterat i musikalen ”Det kunde varit du”, om Wallenberg och hans arbete i Budapest 1944. Den förmedlar viktig samtidshistoria om civilkurage och ett starkt antirasistiska budskap om närheten till de fördomar som gror i vår egen tid.

2011

TEATER FRYSHUSET och DIRIGENTEN GUSTAVO DUDAMEL

Teater Fryshuset för flera unika föreställningar som skildrar utanförskap och fanatism och därmed gör en viktig insats för ett mänskligare och tolerantare samhälle.

Dirigenten Gustavo Dudamel för att han på ett banbrytande sätt och med stort engagemang gör den klassiska musiken tillgänglig för barn och ungdomar, från de fattiga i hemlandet Venezuela till Göteborgs förorter, under temat ”things can change through music”.

2010

KERSTIN BLOMBERG och ZANA MUHAMMAD

Kerstin Blomberg för ”sina stora humanitära insatser och starka engagemang för ökad tolerans – hon har oavbrutet i över 40 år gett människor hopp och livsmod”.

Zana Muhammad för att han ”oförtröttligt verkat för att skapa gränsöverskridande möten som bidrar till minskade fördomar och stärker vikten av allas lika rättigheter i samhället”.

2009

VI PÅ FILTEN och ALE MÖLLER

Ungdomsföreningen Vi på Filten, för att de startat Picknickfestivalen  ”som sammanför generationer och olika musikstilar till en manifestation för allas lika värde”.

Musikern och multiinstrumentalisten Ale Möller ”för att han framgångsrikt visat hur kreativiteten och musiken kan växa i möten mellan människor med rötter i olika kulturer”.

2008

JOSEF FARES och ANITA DORAZIO

Filmregissören och manusförfattaren Josef Fares för sin ”genuina tro på människans förmåga till tolerans visad i sitt konstnärskap i allmänhet och i sin film Zozo  i synnerhet”.

Svenskläraren Anita Dorazio för sitt livslånga och oavlönade engagemang för flyktingar, sin ”outtröttliga kamp för ett mer medmänskligt och mer tolerant samhälle där alla människor ska få plats och respekt”.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates