Styrelsen gammal

 

MIKAEL KAMRAS
Ordförande
Yrke: Civilekonom och styrelseproffs
Bor: Bromma
Läser helst: Marcel Proust
Mest stolt över: Mina barn och mina barnbarn
Teskedsorden för mig: I en värld där svart och vitt är färgskalan och där det gråa sällan används, behöver vi finna och uppskatta människor som försöker skildra verkligheten på ett balanserat och nyanserat sätt. Med detta som bakgrund kan alla som vill dra sitt strå till stacken för att skapa en bättre värld för oss och kommande generationer. Detta känns viktigt för mig!

 

 

 

NINA JARLBÄCK
Yrke: Ordförande KF
Bor: Jag bor i Eskilstuna och pendlar nästan varje dag till Stockholm. Det ger mig minst två timmar varje dag att läsa – gärna biografier och memoarer – kontakt med andra pendlare och resenärer och kanske det som ibland är en brist i en arbetsfylld tillvaro – tid att tänka.
Mest stolt över: Är gift med Jan sedan 45 år och har tre vuxna söner med familjer. Vi har f.n. sex barnbarn i åldrarna 13–1 år som skänker min man och mig stor glädje.
Teskedsorden för mig: Utöver mina kooperativa uppdrag är jag också engagerad i internationellt solidaritets- och biståndsarbete genom Kooperationen Utan Gränser och Vi-skogen. Jag tror på idén “Hjälp till självhjälp”. I det arbetet ser jag hur viktigt det är både i vårt land och i världen med tolerans.

 

LARS LEIJONBORG
Yrke: Konsult, f.d. statsråd, partiledare och riksdagsman
Bor: I Stockholm
Läser helst: Det bästa av det mesta
Mest stolt över: Storsatsning på svensk forskning
Teskedsorden för mig: Ett av många sätt att motverka den främlingsfientlighet som stuckit upp huvudet i Sverige, om man nu får tolka Sverigedemokraternas opinionssiffror rätt. Och jag tror att Amos Oz bok har gjort mycket nytta i skolorna.

 

 

LILL LINDFORS
Yrke: Artist och Sveriges första Unicef-ambassadör
Bor: Öland
Läser helst: Gärna och blandat. Längtar efter fler lässtunder.
Mest stolt över: Min dotter
Teskedsorden för mig: Jag tilltalas av tanken, av symboliken i detta med en tesked vatten … att om alla hjälper till med aldrig så lite blir det till slut ett märkbart resultat. Ellen Key sade att om vi alla bestämmer oss för att göra det ljusare omkring oss blir det så småningom ljusare i hela världen.

 

 

 

 

CHRISTER MATTSSON
Yrke: Enhetschef och lärare
Bor: Marstrand
Läser helst: Historia
Mest stolt över: Min livsglädje
Teskedsorden för mig: Den värsta av alla fanatiska drömmar är drömmen om samhället där alla är eniga. Det brukar, när man försöker genomföra det, leda till ett monumentalt lidande. Tolerans är att leva med kompromisser för att undvika totalitarism. Teskeden är en symbol för både den lilla handlingen och den stora insikten bakom varje kompromiss.

 

 

 

 

CAMILLA NAGLER
Yrke: Generalsekreterare Teskedsorden
Bor: Stockholm
Läser helst: En riktigt bra roman
Mest stolt över: Min familj
Teskedsorden för mig: Ingenting är viktigare, i världen och i nuet, än att stärka kampen för tolerans och mot fanatism. Det gäller i stort och i smått, alla kan bidra på sitt sätt och utifrån sina förutsättningar. Det är just det Teskedsorden handlar om! Att delta i ett arbete som syftar till att premiera människor och idéer som verkar i den andan är för mig ett hedersuppdrag.

 

 

 

 

JAN NYGREN
Yrke: Konsult och före detta stadsråd
Bor: På Södermalm, Stockholm
Läser helst: Väldigt förtjust i Theodor Kallifatides
Mest stolt över: Åh vilken svår fråga. Jag känner mig nog mer ödmjuk än stolt numera.
Teskedsorden för mig: Äntligen! En organisation, ja, det blir väl en stiftelse, som uppmuntrar och premierar förståelse, humanism och som uttryckligen slåss mot fanatism och enögdhet. Befriande.

 

 

 

 

leorazzak.com2_

 

LEO RAZZAK
Yrke: CSR (Corporate Social Responsibility) konsult och föreläsare
Bor: Norsborg
Läser helst: Fakta
Mest stolt över: Min familjs projekt banglabarn.com
Teskedsorden för mig: Jag har alltid jobbat för att motverka orättvisor på olika sätt. För mig är ett engagemang i Teskedsordern en möjlighet att påverka samhället  till det bättre när det kommer till tolerans för varandras olikheter.

 

 

 

 

SOFIA WADENSJÖ KARÉN
Yrke: Chefredaktör och vd på Tidningen Vi
Bor: Nacka
Läser helst: Selma Lagerlöf
Mest stolt över: Min familj i allmänhet. Mina kloka, empatiska barn i synnerhet.
Teskedsorden för mig: Vi kan alla verka för ökad tolerans och därmed göra skillnad – om än bara en teskedsstor skillnad. Tillsammans står vi starka. Symboliken är enkel och kraftfull. För mig handlar tolerans inte enbart om de stora arenorna och de stora frågorna, utan lika mycket om ett förhållningssätt till själva livet och till våra medmänniskors livsval. Det är där arbetet börjar.

 

 

 

MARGOT WALLSTRÖM
Yrke: Ordförande Lunds Universitet
Bor: Pendlar mellan Bryssel och Värmland
Läser helst: Om jag skulle ha ett livsmotto så skulle det handla om böcker: ”Bli klok, läs en bok.” Jag är boknarkoman eller ”In silvis cum libro” (i skogen med en bok).
Mest stolt över: Mina två söner
Teskedsorden för mig: Det är förvånande mycket som ryms i en tesked. Inspirerad av Amos Oz vill jag tro på det goda i människor.

 

 

 

 

PIA WIKSTRÖM
Yrke: Driver sedan drygt tjugo år eventföretaget Intermezzo
Bor: Östermalm
Läser helst: På mitt nattygsbord ligger för närvarande romaner av Theodor Kallifatides, Christer Sturmark samt Peter Englund och ungefär så brukar det se ut. Det blir även en del kurslitteratur i idéhistoria, som jag läser på universitetet.
Mest stolt över: Mina tre söner och att jag en gång broderade en halv korsstygnskudde
Teskedsorden för mig: En bra idé som det känns roligt och angeläget att engagera sig i.

 

 

 

 

BARBRO OSHER
Hedersledamot
Bor i San Francisco där hon är svensk generalkonsul, och tillbringar sina somrar på Ingarö i Stockholms skärgård. Barbro Osher är ordförande i Bernard Osher Foundation och i Barbro Osher Pro Suecia Foundation där hon och hennes make bedriver filantropisk verksamhet. Hon är dessutom redaktör för tidningen Vestkusten och aktiv i nätverket Swea.

 

 

 

 

 

AMOS OZ
Hedersledamot
Amos Oz, född 1939 i det dåvarande Palestina och uppvuxen i Israel, är en av vår tids stora berättare men också en tongivande essäist och humanist. Sedan 1967 har han varit djupt engagerad i försöken att skapa fred mellan israeler och palestinier och han är en förgrundsgestalt i folkrörelsen ”Fred nu”. Amos Oz är översatt till ett trettiotal språk och han har skrivit fjorton romaner och ett stort antal essäer och artiklar. Den självbiografiska romanen En berättelse om kärlek och mörker (på svenska 2005) är ett mästerverk som har prisats världen över.

 

 

 

 

SIGRID RAUSING
Hedersledamot
Sigrid Rausing är förläggare och välgörare. Hon har startat en fond för mänskliga rättigheter som årligen delar ut totalt 200 miljoner kronor. Rausing bor i London och är mest stolt över sin son.
Teskedsorden för mig: I en epok där hjälplösheten dominerar kan Teskedsorden hjälpa oss att se att även en liten tesked vatten kan hjälpa. Margaret Mead sa en gång: ”Tvivla aldrig på att en liten grupp tankfulla och engagerade medborgare kan förändra världen. Det är i sanning det enda sättet som världen någonsin har förändrats.”

 

 

 

Styrelsen är oavlönad med undantag för generalsekreteraren.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates