Motståndets tysta symbol

bild på några av teskedarna i vår smyckeskollektionAtt bära en yttre symbol för att visa upp en åsikt och uppmana till handling har länge varit en viktig aspekt i olika typer av motståndsrörelser. Några konkreta exempel är palestinasjalen, hijaben under hijabuppropet och den rosa ”pussy-hat” som setts under årets protester mot Donald Trumps politik och kvinnosyn. Symbolen fungerar som ett ställningstagande och ett förkroppsligande av en ståndpunkt men även ett samhörighetsskapande.

Nu har ytterligare en symbol börjat dyka upp i och med den högerpopulistiska vågen, Trumps valvinst och Brexit. Människor i främst USA och Storbritannien sätter på jackkragen eller tröjan en säkerhetsnål för att visa omvärlden sin solidaritet och sitt stöd med utsatta grupper som HBTQ, svarta, flyktingar, muslimer etc. Symbolen är menad som ett stöd och att visa att man är allierad, men också ett sätt att visa omvärlden att om något händer är jag tillgänglig. Förespråkarna för initiativet menar att det är en så enkel symbol. Alla har den hemma. Alla kan använda den och på så sätt ta ställning mot hat och negativism.

Dock använder sig kritikerna till fenomenet av samma argument men vinklat från andra hållet. De pekar på att ja, alla har en säkerhetsnål hemma. Ja, det är en så liten ansträngning – det är minsta möjliga engagemang. En Twitter-användare menade att säkerhetsnålen som en symbol för motstånd är ett typiskt exempel på ”slacktivism”. En aktivist som också är en slacker, en slöfock. Kritikerna lyfter en viktig aspekt av symbolbärande, att bära en symbol är inte likställt med att handla.

Författaren Christopher Keelty twittrade att säkerhetsnålen, som symbol för solidaritet, bara är ett sätt för vita människor att rentvå sig sin skuld över deras privilegium. Men bärandet av symbolen leder nödvändigtvis inte till ett medvetengörande eller delande av dessa privilegier. Keelty pekar på marginaliserade gruppers erfarenhet att genom historien fått höra vita människor kalla sig just allierade, men utan att det utav det sker en handling och en förändring.

Vi på Teskedsorden bär runt halsen eller på kragen en liten tesked. Det är vår symbol för civilkurage, tolerans och handling. Det är en symbol som ska påminna oss själva och vår omgivning om att alla kan göra något med det de har. Att vi endast bär teskeden är dock inte nog. En symbol är inget utan de faktiska handlingar som görs i dess namn. Det är inte heller ett substitut för konstruktivt och aktivt arbete med våra frågor. Vi vill uppmana alla som följer oss och som eventuellt bär teskeden att sätta symboliken i handling. Ge din tid, ge pengar om möjligt. Stöd människor omkring dig och ställ upp om du ser missförhållanden och orättvisor.

Naomi Grossman, praktikant projektadministration

Comments are closed.

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates