Inte en främling

Inte en främlings logga

Inte en främling är en samling personliga berättelser med ämnen som identitet och diskriminering, homofobi, antiromism, rasism, etc. Texter som utmanar normer och fördomar och som vi vill inspirera lärare att använda sig av i sin undervisning. Projektet startade februari 2014 och under 2015 presenteras en ny berättelse varje månad.

I skolor över hela Sverige finns tusentals barn och unga som inte känner sig tillhöra normen. Kanske är de födda i ett främmande land eller kanske kämpar de med att försöka passa in i ett heteronormativt samhälle. Berättelserna i Inte en främling skapar speglar för dessa barn att se sig själva i. Grundtanken med projektet är att alla människor ska ha rätt att definiera sig själva – eller låta bli att definiera sig alls – oberoende av begränsande normer.

Bild på boken Inte en främling - 41 berättelser om identitet och mångfald

Utifrån ämnen som identitet, diskriminering, homofobi och rasism har smärtsamma och starka texter vuxit fram, varav en del gavs ut i antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald i mars 2015. Bokreleasen hölls på Stockholms Stadsbibliotek där några av de medverkande författarna fick läsa sina texter. Läs alla berättelser här!

Köp boken i Teskedsordens gåvoshop

Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald, finns nu tillgänglig som både talbok och punktskriftsbok för personer med läsnedsättning. Den kan beställas och laddas ner här.

Det finns även en lärarhandledning riktad till gymnasieelever samt elever med svenska som andraspråk.

I augusti 2016 kom boken ut i lättläst utgåva på Vilja förlag med titeln Inte en främling – 20 berättelser om identitet och mångfald. Det är en förkortad version där texten anpassats till personer som är i behov av lättläst text, till exempel någon som håller på att lära sig svenska.

Köp den lättlästa boken

PATRIK STHLM har tagit fram en reklamfilm för Inte en främling. En längre version och en kortare, här på engelska.

English version

INTE EN FRÄMLING I MEDIA

The Learning Teacher Magazine nr 2/2015: “Not a Stranger”. Om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfaldLänk till artikeln.

ETC Stockholm: “Personliga berättelser om främlingskap”. Lovisa Fhager Havdelin om antologin Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfaldLänk till artikeln.

P5 STHLM 150609 – Lovisa Fhager och Camila Salazar Atías om Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald. Från 2.20.22 till 2.32.58. Länk till klippet.

Aftonbladet morgon 150601 – “Jag känner mig som en främling i Sverige”. Lovisa Fhager Havdelin och Sannah Salameh om Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfaldLänk till klippet.

Dagen 150529 – “Konsten att se människan under ytan”. Recension av Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfaldLänk till artikeln.

Nyhetsmorgon, Tv4 150526 – “De känner sig som främlingar i Sverige”. Lovisa Fhager Havdelin, Aron Andersson och William Värnild talar om Teskedsordens antologi Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfaldLänk till klippet.

Jönköpings-Posten 150321 – “Jag var ingen stjärna i skolan – det tog jag igen sen” Lena Maria Klingvall om “Inte en främling”. Länk till artikeln.

Norrbottenskuriren intervjuar Jan-Olov Madeleine om “Inte en främling”. Norrbottenskuriren 150407.

“Vara vaksam. på sin vakt. Känslan i kroppen” Pooneh Rohi i SvD om “Inte en främling”. SvD 150406.

“Ett år räcker gott för att bryta ner en människa” Emerich Roth i SvD om “Inte en främling”. SvD 150406.

ETC Göteborg recenserar “Inte en främling”. ETC Göteborg 150403.

ETC Göteborg intervjuar Armina Imamovic om “Inte en främling”. ETC Göteborg 150403.

JPS Media recenserar “Inte en främling”. JPS Media 150305.

Hallands Nyheter recenserar antologin “Inte en främling” Hallands Nyheter 150331

Sydnytt intervjuar Rudy Mengesha Sydnytt 150313

Heja Luleå skriver om Jan-Olov Madeleine Ågren Heja Luleå #2 2014

Vilja förlag skriver om antologin Inte en främling i vårkatalogen för 2015 Vilja katalog

Jenny Strömstedt citerar Sannah Salameh. Expressen 141025

Sannah Salameh om hatet. Aftonbladet 141024

Sannah Salameh: Varför ska jag försvara mitt utseende? Expressen 141023

 

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates