Gymnasiet

Nedan presenteras Teskedsordens projekt för gymnasieskolan:

 Reality Check
En droppe midnatt
 Alla borde vara feminister
• Hur man botar en fanatiker
• Inte en främling

 

Untitled design-2

Reality Check

Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro (Tjej, 19 år)

Teskedsorden har tillsammans med Anna Lindh Foundation och Mångkulturellt Centrum utvecklat ett applikationsspel riktat till unga i åldrarna 13-19 år.

Appen är Sveriges första mot rasism och går ut på att användaren blir tilldelad en fiktiv identitet och följer samma person under ett antal dagar. Spelet är upplevelsebaserat utifrån händelser kopplade till rasism, diskriminering och fördomar, där användaren väljer mellan olika utfall. Till appen kommer tillhörande lärarhandledning.

Spelet finns nu tillgänglig för nedladdning på App Store och Google Play. Läs mer här.

Omslag En droppe midnatt, lättläst version

EN DROPPE MIDNATT

En droppe midnatt är Jason Diakités debutroman i vilken han berättar om sina rötter och sin identitet som både svensk och amerikan, både vit och svart. En smärtsam men stärkande läsning om identitet och tillhörighet, kamp och rättigheter. Boken finns i en lättläst version som nu går att beställa från oss i klassuppsättning till elever och ungdomar i Skåne.

Läs mer här

Bild på boken Alla borde vara feminister

Alla borde vara feminister

Teskedsorden deltog under december 2015 i utdelningen av 100 000 exemplar av Chimamanda Ngozi Adichies essä Alla borde vara feminister till alla gymnasieelever i årskurs 2 runt om i Sverige. Det är ett samarbete med Albert Bonniers förlag, Sveriges Kvinnolobby, Svenska FN-förbundet, TCO, LO, Unizon och Gertrud Åström. Till boken finns även en lärarhandledning att ladda ner nedan.

Boken går att köpa här i vår gåvoshop.

Läs mer här.

Bild på omslaget till Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker

Hur man botar en fanatiker

Teskedsordens allra första skolboksprojekt riktade sig till elever i Sveriges alla gymnasieskolor. Omkring 800 000 exemplar av Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker har delats ut sedan 2006!

Utförlig lärarhandledning finns att ladda ned här

En klassuppsättning av boken (30 ex) kostar 250 kr (inkl. moms och porto). Beställ boken genom att maila info@teskedsorden.se

För den som vill lyssna istället för att läsa finns Hur man botar en fanatiker också som ljudbok inläst av skådespelaren Jonas Karlsson. När du laddat ned ljudboken, dubbelklicka på filen och markera alla filerna innan du dubbelklickar igen så spelas de upp i rätt ordning i t.ex iTunes eller annat ljudprogram.

Kompletteringar

Här finns kopieringsmaterial som kompletterar lärarguiden. Välkomna att använda det i undervisningen. Klicka på titlarna nedan för att ladda ner.

•    Kom igång!

•    Hemliga nöjen

•    Hur man botar en fanatiker

•    Israel och Palestina: mellan rätt och rätt

Bild på boken Inte en främling - 41 berättelser om identitet och mångfald

Inte en främling

Nu finns antologin Inte en främling även som lättläst version! Läs mer.

Varför upplever vissa av oss att vi är främlingar i vårt eget land? Teskedsorden startade projektet Inte en främling – en serie personliga berättelser och funderingar kring ämnen som identitet, diskriminering, normer och mångfald, med förhoppningen att stärka ungdomar att alla människor är fria att definiera sig, eller inte definiera sig alls, oberoende av begränsande normer. Smärtsamma och starka texter har vuxit fram och nu finns några av dem samlade i boken Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald, en bok som ställer frågan “Vem ska man vara för att platsa i Sverige?” Boken kan användas som exempelvis diskussionsunderlag i undervisningen i svenska, historia och samhällskunskap.

Klassuppsättningen för lärare i svenska som andraspråk har tyvärr tagit slut och går ej längre att beställa kostnadsfritt från Teskedsorden.

Boken finns att köpa i Teskedsordens gåvoshop

Lättlästa Inte en främling finns att köpa här

Läs alla berättelserna på www.inteenframling.se

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates