EVENT

bild på panelsamtal där Teskedsorden presenterar Inte en främling. Här på bokreleasen på Stockholms Stadsbibliotek mars 2015

Teskedsorden finns ofta på plats på olika evenemang och är tillgängliga för att bidra med vår expertis och erfarenhet vid era samtal och seminarier. Det går även att anlita oss för workshops, föreläsningar och rådgivning. Läs mer här!

Kommande arrangemang:

Mediedagarna i Göteborg 27 – 28 September 2017

Ungas röster i en digital tid

Framtiden tillhör de unga, men hur kan vi agera nu för att påverka samtiden via medier? Lyssna till ett samtal med Annica Andersson från Mobile Stories, Aygul L. Kabaca från Mångkulturellt centrum, Martin Törnros, utvecklare av Ekokammaren.se och Moa Wolter, ungdomsfullmäktige i Göteborg. Samtalet modereras av Teskedsordens Generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin.

Tid: torsdag 28/9 kl.08.00-09.15

 

BOKMÄSSAN i göteborg 28 september – 1 oktober 2017

Teaching Tolerance

Hur skapar vi ett mer tolerant samhälle? Jason Diakité sitter i Teskedsordens styrelse och är känd som Sveriges mest framstående hiphop-artister. Utifrån sin aktuella roman En droppe midnatt, som berör frågor om familj, etnicitet, identitet och historia bidrar han med sina personliga insikter i ett samtal om organisationer som arbetar med och tänker kring frågor som mångfald, rasism och tolerans. Läraren, skribenten och aktivisten Sabrina Joy Stevens sitter i styrgruppen för rörelsen Educolor, ett kooperativ som vill lyfta normkritiska förespråkares röster för att öka rättvisan och jämställdheten i den amerikanska skolan. Jason och Sabrina möts i ett samtal om tolerans och intolerans i en värld som präglas av politiska utmaningar. Teskedsordens Generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin modererar samtalet.

Tid: torsdag 28/9 kl.13.00-13.45

Läs mer här.

Att skriva och tala om unga ensamkommandes situation

Författarna Christina Wahldén och Annelie Drewsen är även verksamma som journalist och lärare. De möter ofta barn och unga som kommit ensamma till Sverige. Tillsammans har de skrivit den lättlästa boken Lever du? Här i ett samtal om att ge språk åt kollektiva erfarenheter för dem som är nya inför svenska språket. Men också om att öka förståelsen i klassrummet för situationen som många ensamkommande befinner sig i. I samtal med Lovisa Fhager Havdelin, Teskedsordens Generalsekreterare.

Tid: fredag 29/9 kl.14.40-15.00

Läs mer här.

Teaching Tolerance

Lovisa Fhager Havdelin i samtal med Sabrina Joy Stevens från Educolor.

Tid: fredag 29/9 kl.16.00-16.20

Läs mer här.

Absolut svensk? Vem är det?

Teskedsorden arrangerar ett samtal med Soran Ismail och Lovisa Fhager Havdelin. Soran Ismal har nyligen givit ut boken Absolut svensk – en ID-handling, en bok som går in på djupet på identitet. På Bokmässan talar de om hur vi kan bidra till ett mer inkluderande samhälle, om utbildning och identitet, och om intolerans i ett av världens mest toleranta länder.

Tid: fredag 29/9 kl. 16:30-16:50

Läs mer här.

Teskedsordens stipendietagare 2017 – Utdelning på Bokmässans Galakväll

Teskedsorden har i år blivit inbjudna att dela ut årets stipendier på Bokmässans Galakväll. En av våra viktigaste uppgifter är att varje år dela ut stipendier till människor eller grupper som gjort en insats för ett tolerantare samhälle. Stipendierna består av ett diplom och en check på 50 000 kronor.

Tid: fredag 29/9 från kl.18.30

Teskedsorden presenterar Appropå Rasism

Teskedsordens projektassistent Naomi Grossman presenterar det kommande app-projektet Appropå Rasism.Under våren 2017 reste Teskedsorden runt i landet för att intervjua ungdomar om deras upplevelser av vardagsrasism. Intervjuerna ligger till grund för appen som utvecklas under hösten och planeras att lanseras vid årsskiftet. Målet med appen är att inspirera till samtal om vad rasism är och hur civilkurage kan motverka rasism och diskriminering.

Tid: lördag 30/9 kl.15.00-15.20

Läs mer här.

 

 Inspirationsseminarium 11 oktober 2017

Om metoder för att motverka rasism, intolerans och diskriminering i en yrkesvardag. Inspirationsseminariet riktar sig till personal inom exempelvis polisväsende, bevakningsbransch och brandkår, men också beslutsfattare inom kommuner och landsting, socialtjänstemän och studerande inom polis- eller väktare/ordningsvaktutbildning.

Ingen deltagaravgift. Anmäl dig senast 20 sep till info@teskedsorden.se

Läs mer här.

Den Globala Skolan, Seminarier

Teskedsorden föreläser och genomför workshop om mänskliga rättigheter och förebyggande arbete mot intolerans på flera av Den Globala Skolans seminarier för skolpersonal.

tidigare arrangemang:

INVIGNING AV KUB-PROJEKTET 1 SEPTEMBER 2017

Raoul Wallenberg Academy bjuder in till invigning av Kub-projektet i Kungsträdgården, Stockholm. Teskedsorden är på plats på aktivitetstorget med vårt material och roliga övningar. Aktivitetstorget är öppet mellan 12.00-13.30. Samma dag invigs kubutställningen i Kungsträdgården där samtliga 30 kuber presenteras.

Läs mer här.

PRIDE 5 AUG

Lördagen den 5 augusti går vi under Teskedsordens banderoll på Prideparaden. Att synas och organisera sig är ett bra sätt att använda sin tesked. Följ med oss! Det kostar dig naturligtvis ingenting att delta. Anmäl ditt intresse till info@teskedsorden.se

Årets tema är ”Redo för nästa steg”. Pride formulerar det som frågan ”Var står vi idag?” och inbjuder till diskussioner och reflektioner riktade mot tre kategorier: samhället, hbtqi-communityn och den enskilde. För Teskedsorden utgör engagemanget i hbtqi-frågor ett självklart inslag i arbetet för tolerans och mångfald.

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival sedan 1998 och arbetar för att synliggöra hbtqi-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtqi-rörelsen. Paradvägen är 4,3 km lång och tar ca 2 timmar att promenera. Vi hoppas att riktigt många Teskedsvänner vill vandra med oss under vår banderoll den 5 augusti!

Almedalen, juli 2017

Vad gör skärmen med ungas empati? Seminarium 3 juli
Under Almedalsveckan i Visby arrangerar Teskedsorden och Raoul Wallenberg Academy ett seminarium om empati och källkritik på nätet. Hjälper eller stjälper den digitala världen vår empatiska förmåga? Hur motverkar vi hat och rasism på nätet? Om skolans roll att utbilda i källkritik och lära elever om nätempati och hur de kan hantera näthat.
Plats: Ideella trädgården, Almedalen, Visby.
Datum och tid: 3 juli kl. 8:00-9:00.
Läs mer

Prime+ mingel, 3 juli
Teskedsorden är gästvärd för Primes specialmingel, Prime+, som uppmärksammar behovet av samtal byggda på ömsesidigt lyssnande, gemensam problemlösning och respekt för våra olika referensramar.
Datum och tid: 3 juli, kl. 16.30–18.45
Plats: Strandgatan 27, Visby
OBS! Enbart gästlista och begränsat antal platser. Eventet är nu FULLSATT!
Läs mer

Intervju med Prime 29 juni 2017: “Fanatiker skrattar inte åt sig själva”

Reformfrukost Prime, 4 juli

Tanken med reformfrukost är att vi börjar dagen med att lösa samhällsproblem! Den 4 juli diskuterar vi: Hur kan vi göra samhällsdebatten mera saklig? Statsvetaren Peter Santesson från Demoskop börjar samtalet med att presentera egna idéer. Därefter bidrar Navid Modiri från Samtalsaktivisterna och Lovisa Fhager Havdelin från Teskedsorden med idéer och kommentarer innan alla närvarande är välkomna att bidra med idéer och uppslag på hur vi kan skapa ett sakligare samhällssamtal.

Endast personlig inbjudan gäller.

Samtal om mångfald och inkludering, seminarium 6 juli
Teskedsordens generalsekreterare Lovisas Fhager Havdelin medverkar i panelsamtal om goda exempel på hur man kan arbeta med mångfald och inkludering. Seminariet arrangeras av Mångkulturellt Centrum.
Datum och tid: torsdag 6 juli, kl. 09:45-10:15.
Plats: Korsgatan 24, Visby.
Läs mer

Författarsamtal med Timbuktu, 14 maj

Jason ”Timbuktu” Diakité läser högt ur sin självbiografiska bok En droppe midnatt och samtalar med Teskedsordens generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin om identitet, normer och rasism. Arrangeras tillsammans med Afrikultur och Skarpnäcks bibliotek.
Plats: Skarpnäcks bibliotek, Stockholm.
Datum: söndag 14 maj, kl. 14:30, boksignering kl. 15:30-16.

LÄRARKONFERENS, 15, 21 OCH 29 MARS

Teskedsorden medverkar med informationsbord på Lärarkonferens om främlingsfientlighet och rasism i skolan, som arrangeras av Forum för levande historia.
Stockholm, Clarion Hotell, 15 mars. FULLBOKAT!
Borlänge, Quality Hotell Galaxen, 21 mars. FULLBOKAT!
Umeå, Folkets hus, 29 mars. FULLBOKAT!

Lärarkonferens om främlingsfientlighet och rasism, 24 & 31 jan

Teskedsorden medverkar med informationsbord på Forum för levande historia och Skolverkets lärarkonferens i Hässleholm och Skövde. Syftet med konferenserna är att stärka grund- och gymnasieskolors arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Läs mer!
Hässleholm, 24 januari, plats: Hotell Statt & Hässleholms kulturhus.
Skövde, 31 januari: plats: First Hotel Billingehus.

Författarsamtal med Jason “Timbuktu” Diakité, 24 & 25 jan

Stockholm, 24 januari:
Författarsamtal med Jason ”Timbuktu” Diakité om hans självbiografiska debutbok En droppe midnatt. Om identitet, tillhörighet, rasism och tolerans. Samtal med Teskedsordens generalsekreterare Lovisa Fhager Havdelin. Även musik och högläsning. Tisdag 24 januari kl. 18. Plats: Rotundan, Stadsbiblioteket, Sveavägen 73 i Stockholm.
Fri entré. Alla sittplatser är nu fullbokade! Läs mer!

Göteborg, 25 januari:
Möt Jason “Timbuktu” Diakité i ett samtal kring hans debutbok. I sökandet efter sina rötter gräver Jason Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. I samtal med Lovisa Fhager Havdelin. Onsdag 25 januari, kl. 18. Plats: Världskulturmuseet, Göteborg, Trappan. Pris: 60 kr eller klubbkort (100 kr/år).
Fri entré för alla under 19 år och medlemmar i Anna Lindh-stiftelsen. Läs mer!

MR-dagarna, 17–19 november 2016

Teskedsorden medverkar på Mänskliga rättighetsdagarna i Malmö den 17–19 november, Nordens största forum för mänskliga rättigheter. Besök oss gärna i monter nr 58 för att ta del av vårt material och diskutera mångfald och tolerans.

Teskedsdagen, 14 november

Teskedsordens 10-årsjubileum firas på Teskedsdagen den 14 november. Det blir en kväll med mingel, stipendieutdelning och musik på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Lill Lindfors och Jason “Timbuktu” Diakité är konferencierer under kvällen och uppträder även tillsammans. Unga Klara visar ett avsnitt ur föreställningen X, musik av Niklas Strömstedt, Sara Jangfeldt, John Lundvik, Dinah Yonas & Friends, m.fl.
Läs mer och boka biljetter!

Skolforum, 31 oktober – 1 November

Teskedsorden medverkar på årets Skolforum som pågår i Stockholm den 31 oktober till 1 november. Besök gärna vår monter C04:37 eller kom och lyssna på våra seminarier:

Jason ”Timbuktu” Diakité om mångfald
Tisdag 1 november kl. 14:00, plats: Norra scen
Samtal med artisten Jason ”Timbuktu” Diakité om de rasistiska strukturer han har upplevt under sin uppväxt och hur han idag arbetar för ökad tolerans och mångfald i samhället. Tillsammans med Jason lanserar Teskedsorden under våren 2017 ett nytt skolprojekt för elever och lärare på gymnasiet om hur de i undervisningen kan arbeta förebyggande mot rasism och främlingsfientlighet. Läs mer.

Näthat och källkritik
Tisdag 1 november kl. 10:00, plats: T5.
Paneldiskussion om skolans roll i att utbilda i källkritik och lära elever hantera hat och främlingsfientlighet på nätet. Samtal utifrån Teskedsordens nya lärarmaterial. Medverkande: Svante Tideman, Lärarnas Riksförbund och Mathias Demetriades, Den Globala Skolan. Moderator: Annika Widholm, Teskedsorden. Läs mer

Integration och de globala hållbarhetsmålen
Tisdag 1 november kl. 15:00, plats: T5
Samtal om Teskedsordens skolprojekt Trevligt folk och hur det kan kopplas till de globala hållbarhetsmålen. I samarbete med Den globala skolan. Läs mer

Bokmässan i Göteborg, 22–25 september

Under Bokmässan i Göteborg deltar Teskedsorden i dessa seminarier:

Så kan läsning bidra till ökad respekt bland unga
Teskedsordens antologi Inte en främling är en serie personliga berättelser kring ämnen som identitet, diskriminering och normer. Nu finns den som lättläst. Författaren Patrik Lundberg  samtalar om mångfald, identitet och läsning tillsammans med svenskläraren Maria Agdler. Modererar gör Teskedsordens verksamhetschef Lovisa Fhager Havdelin. Seminariet arrangeras tillsammans med Vilja förlag.
Tid: Torsdag 22 september kl. 12:30-12:50.
Plats: Seminarielokal F2.

Unga mediekonsumenter och hatet på nätet – så skapar vi en motvikt
Internet ställer höga krav på lärare att kunna undervisa elever i källkritik och att uppmuntra till att vara en positiv motkraft på nätet. Teskedsorden har därför tagit fram ett kostnadsfritt material till stöd för lärare om främlingsfientlighet på nätet. Matilda Pohl från Teskedsorden samtalar med Sten Hagberg från Lärarnas Riksförbunds forum för humaniora och samhällsvetenskap om hur materialet kan användas.
Tid: Lördag 24 september kl. 10:00-10:30.
Plats: Lärarnas Riksförbunds monter C04:20.

EN KVÄLL OM LÄTTLÄST OCH MÅNGFALD, 31 AUGUSTI

Den 31 augusti bjuder Teskedsorden, Vilja förlag och Stockholms Stadsbibliotek in till en kväll om antologin “Inte en främling” som nu publiceras som lättläst. Under kvällen blir det författaruppläsning, musik och samtal om lättläst och mångfald. Medverkar gör bland andra Georgios Karpathakis, Patrik Lundberg och Kristin Amparo.
Läs mer här!

Almedalen 2016, 3-7 juli

Teskedsorden arrangerade fyra seminarier och events i Almedalsveckan 2016 i Visby: “Så kan kultur motverka rasism!” 3 juli, “Alla borde vara feminister” 4 juli, “Antirasistiskt frukostmingel” 6 juli och “Hur förhindrar vi ett nytt Utöya?” 7 juli i samarbete med olika organisationer.

Women Deliver, 16-17 maj, 2016

Den 16-17 maj deltar Teskedsorden på konferensen “Women Deliver” i Köpenhamn där Lovisa Fhager Havdelin kommer att föreläsa om jämställdhet och mångfald och berätta om boken “Alla borde vara feminister” av Chimamanda Ngozi Adichie. Läs mer och anmäl dig här! 

Skolan möter världen, 12-13 Maj 2016

Den 12-13 maj deltar Teskedsorden under seminariedagarna “Skolan möter världen”, som arrangeras av Sida och Den Globala Skolan. Tema: Globala målen för hållbar utveckling. Om migration, jämställdhet, mänskliga rättigheter, etc. Fredag 13 maj kl 12:30 föreläser Abdisalaan Warsame och Mohamed Ahmed från det Somaliska bandylandslaget och filmen “Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk” tillsammans med Teskedsordens verksamhetschef Lovisa Fhager Havdelin. Läs mer.

Lund Grand Prix, 14 april 2016

Teskedsorden medverkar på näringslivskonferensen “Från mikrokosmos till makroekonomi” på Lund Grand Prix den 14 april. 

Utvecklingen går i exponentiell hastighet. Stora omställningar är att vänta när traditionella branscher utmanas med nya teknologier. Samtidigt står vi inför stora sociala utmaningar som måste hanteras med gemensamma krafter.

Två av talarna under Lund Grand Prix är Jason Diakité, artist och styrelseledamot i Teskedsorden, och Lovisa Fhager Havdelin, Teskesordens verksamhetschef.

 

MEDIEDAGARNA, 7-8 APRIL 2016 I GÖTEBORG

Teskedsorden bjuder in till frukostseminarie den 8 april på Mediedagarna (MEG) i Göteborg med samtal om hur vi kan skapa en motvikt till hat och rasism på nätet för unga mediekonsumenter. I samband med seminariet lanseras Teskedsordens nya kostnadsfria material för lärare om främlingsfientlighet på nätet. 

Medverkande: 
Lisa Bjurwald, journalist, författare och delägare i Medievärlden.
Annika Widholm, kommunikatör på Teskedsorden.
Maria Westin Nilsson, förstelärare i SO, mellan- och högstadium och ombudsman på Lärarnas riksförbund.

Arrangör: 
Teskedsorden, Forum för samhällskunskap och humaniora tillsammans med Lärarnas Riksförbund.

Humanistdagarna, 8 APRIL 2016 I Stockholm

Teskedsorden deltog i panelsamtal om volontärarbete och praktik på Humanistdagarna på Stockholms universitet. 

Medverkande: 
Alma Haracic, projektassistent på Teskedsorden.
Ronja Holmér, praktikant på Teskedsorden.

Arrangör: Stockholms universitet. 

KULTURFRUKOST, 6 APRIL 2016 I GÄVLER

Frukostseminarium om kulturens och fantasins betydelse för att skapa ett tolerant samhälle och motverka rasism och fanatism.

Medverkande: 
Annika Widholm, kommunikatör på Teskedsorden.
Alma Haracic, projektassistent på Teskedsorden.

Arrangör: Region Gävleborg, Gävles Högskola, Gävle kommun och länsstyrelse. 

JÄMSTÄLLDHETSDAGARNA 27-28 JANUARI 2016 I MALMÖ

Jämställdhetsdagarna är ett tillfälle för kompetensutveckling för dig som arbetar med eller ansvarar för jämställdhet.Teskedsorden medverkar som utställare och ni hittar oss tillsammans med Bonniers förlag och TCO i monter 30. Verksamhetschef Lovisa Fhager Havdelin modererar samtalet “Nolltolerans mot hedersförtryck”.

Samtal om Adichies Alla borde vara feminister onsdag 27 januari kl 16.30 – öppna programmet. Tillsammans med Sveriges kvinnolobby, Unizon, ROKS och Män för Jämställdhet.

Nolltolerans mot hedersförtryck torsdag 28 januari kl 10.45

Läs mer om Jämställdhetsdagarna här.

 

 

VÅRT PROGRAM MR-dagarna 8-10 november 2015 i Göteborg

Årets tema på MR-dagarna är Tillsammans mot rasism. Oförsonligheten går allt längre ned i åldrarna och det är mycket oroande. Kan vi motverka detta med fantasins kraft? Är kultur ett motgift mot intolerans?

Kultur botar fanatism! måndag 9 november kl 11 – 12 i sal G1

Bokmässan 24 – 27 september 2015

Teskedsorden deltar i år i fyra evenemang under Bokmässan i Göteborg. Bland annat är vi medarrangörer till seminariet ”Mästerlig kamp mot fördomar”, där vi samtalar med EU-parlamentarikern Soraya Post och den forna, franska fotbollsstjärnan och världsmästaren, Lilian Thuram, som numera arbetar mot fördomar genom sin stiftelse. Dessutom ska vår verksamhetschef Lovisa Fhager Havdelin medverka i Norstedts monter under söndagen, där hon ska prata om boken ”Inte en främling: 41 berättelser om identitet och mångfald”. Ni kan läsa mer om Teskedsordens medverkan och hela programmet för mässan här:

Yttrandefrihet och demokrati i skolan torsdag 24 september kl. 13.00 – 13.45 G3, G02:12

Hur litteratur berikar och utvecklar språket torsdag 24 september kl. 16.30 – 16.50 F5, F05:01

Mästerlig kamp mot fördomar söndag 27 september kl. 13.00 – 13.45 K1, K00:10

Vårt program Almedalen 2015:

28 juni – Får alla vara med? Den splittrade antirasismen och slutet för det medmänskliga samhället.
Var? Birgers gränd 7, trädgård med ingång från Almedalen När? 16:30 – 18:30
2 juli – Oönskade av alla? Om romers utsatta situation i Sverige och Europa.
Var? Birgers gränd 7, trädgård med ingång från Almedalen När? 16:30 – 18:30
Seminarierna arrangeras i samarbete med Raoul Wallenberg Academy

2 juli - Inte en främling! Om identitet och mångfald
Var? Hamnplan H207 När? 09:00 – 09:45
Seminariet arrangeras i samarbete med Fryshuset

WP Like Button Plugin by Free WordPress Templates